Hortensia, ook bekend als Hydrangea, in de pot bloeit al vroeg in het jaar. Vanaf januari kunt u van deze prachtige, elegante plant met heel veel verschillende kleuren thuis genieten. In huis zorgt de hortensia voor gezelligheid, stijl, romantische sfeer en is het een echte blikvanger. De bloemetjes zijn er in het rood, paars, roze, wit, blauw en groen. Hoewel we in de tuin nog tot de zomermaanden moeten wachten, is de hortensia binnenshuis al volop in bloei.
Kamerhortensia
De hortensia is als kamerplant zeer gemakkelijk te verzorgen. Het beste komt zij tot haar recht bij een temperatuur tussen 13°C en 18°C, geen plekje boven de verwarming. Geef de hortensia regelmatig tot dagelijks water, zodat de grond niet uitdroogt met een voorkeur voor onthard water. Je kunt plantenvoeding toevoegen aan het gietwater. De plant beloont je goede zorgen dan met een overvloed aan bloemetjes.
Wat moet je weten!
Door de sterk vochtregulerende werking draagt de hortensia bij aan een goede luchtvochtigheid in huis. Klachten als droge huid, hoofdpijn en droge ogen nemen af en je voelt je prettiger met deze kamerplant in het interieur.
Tweede leven: Wanneer de plant in huis is uitgebloeid, geef de hortensia dan vanaf mei een tweede leven in de tuin, terras of op het balkon. In deze periode heeft de kamerplant de meeste energie om eventuele wortelschade te herstellen. Knip dan de uitgebloede bloemen af. Als het niet vriest, kan hij naar buiten. Zet hem in de tuin op een ruime, licht beschaduwde plek of doe hem in een flinke pot en geef de eerste weken veel water. Zo zit er vaak nog een mooi tweede leven buiten in.
Zon
Regelmatig
2 a 3 keer per week
Eens per week
Plantvoeding
Januari/mei
Bloeit
40-50 cm
Volgroeit
Diversen
Kleuren
Hortensia als tuinplant
Het verzorgen van de hortensia verschilt niet veel van het verzorgen van veel andere planten. Hoewel er enkele specifieke dingen zijn waar je aan moet denken, zijn ze allemaal vrij eenvoudig.
Wat moet je weten
Wanneer je de hortensia in je tuin wilt planten, moet je een voldoende ruim plantgat maken (op een licht beschaduwde plek) en de grond die je rond de wortels in het gat terugbrengt, verrijken met goede compost. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit met de hand rondom iets los voor je de plant in het plantgat zet. Dat bevordert een goede doorgroei.
Een hortensia heeft veel water nodig. Hydro betekent namelijk water en daar is de plant dol op. In de zomermaanden van half mei tot met augustus wordt door de plant meer verdampt, dan door regenval aan water kan worden aangevoerd. Het is daarom in die maanden van belang, dat regelmatig water gegeven wordt.
Water is de eerste levensbehoefte van de plant. Maar ook voeding is van belang. Wilt u mooi groen blad en mooie grote bloemen, dan zal een plant regelmatig voedsel moeten krijgen.
Maar bij hortensia’s mag u ook gerust wat zuiniger zijn met mest, de planten blijven dan compacter en steviger.
Om hortensia’s gezond te laten groeien en om ieder jaar meer bloemen te laten krijgen, moet je ze snoeien. Het beste moment om een hortensia te snoeien is aan het einde van de winter / het vroege voorjaar. Het snoeien bestaat uit het afsnijden van verwelkte bloemen en stengels. U moet wel oppassen, dat u de aanzet van de nieuwe knoppen, die vlak onder de uitgebloeide bloem zullen verschijnen, niet mee afknipt. Dus zo hoog mogelijk, net onder de bloem, knippen.
Halfschaduw/zon
regelmatig
water geven
eens per week
plantvoeding
mei t/m oktober
bloeit
150 cm
volgroeid
Diversen
kleuren
Blauwe hortensia
Blauwe hortensia’s hebben zelfs weinig voedsel nodig, ze worden blauwer in armere, zure, grond. Als je blauw bloeiende hortensia roze wordt, kun je dat met speciale hortensiamest (in het najaar geven) verhelpen. Die speciale mest heeft extra aluminiumsulfaat.
Zoals je hebt kunnen lezen is het verzorgen van hortensia’s vrij eenvoudig. Met een beetje informatie en ervaring kunnen we genieten van onze prachtige planten in de tuin.
Wat vind jij van deze plant?